היחסים הדיפלומטים בין ישראל ליפן החלו ב 15.5.1952 כאשר יפן היתה המדינה הראשונה באסיה שהכירה בישראל.
ואילו ישראל, הייתה המדינה הראשונה מן המזרח התיכון אשר פתחה נציגות דיפלומטית ביפן, עם פתיחת הצירות הישראלית בטוקיו.
בשנת 1955 פתחה יפן צירות בתל אביב וביולי 1963 שודרג דרג היחסים בין המדינות לדרג של שגרירות.
החל מאמצע שנות ה-80 החלו היחסים בין שתי המדינות להתהדק בהדרגה בשל התלות המופחתת בנפט הערבי.
אחד האירועים המשמעותיים בתהליך זה היה ביקורו של שר החוץ דאז יצחק שמיר ביפן בספטמבר 1985.
השוק היפני מתאפיין בתרבות עסקית שונה לחלוטין מהמערבית והאסיאתית, מה שמקשה על פיתוח היחסים העסקיים. עם זאת, יצואנים שהצליחו לחדור לשוק היפני מספרים על תמורות גבוהות יחסית לשווקים אחרים ועל נאמנות – כל עוד איכות המותג נשמרת.
רוחות חדשות של שינוי מנשבות לאחרונה ובחודש מאי השנה התקדמו יחסי ישראל יפן בצעד משמעותי כאשר הגיעה לביקור ראשון בארץ המשלחת הבכירה ביותר של המגזר העסקי מיפן, ארגון היו"רים והמנכ"לים של החברות היפניות הגדולות – ארגון קייזי דויוקאי.
במשלחת הקייזי דויוקאי הגיעו כ-20 נציגים מחברות ענק מהמשק היפני. זהו ביקורו הראשון של הארגון מחוץ ליפן, ובשל החשיבות הרבה שהם רואים בקשר עם ישראל, החליטו לבקר בארץ.
המטרה הרשמית של המשלחת, שבראשה עומד יושימיטסו קובאיאשי, יו"ר מיצובישי כמיקלס, היא לבחון כיצד ניתן לפתח חדשנות מתקדמת ברמה עולמית ולקדם שיתופי פעולה עם גופי מחקר, חברות והשקעות.
המכנה המשותף לכל אותן חברות במשלחת להכיר את החדשנות הישראלית יותר לעומק, כדי לסייע להן לאתר תחומי פיתוח חדשים או פתרונות יצירתיים שיוכלו להשתלב ולשדרג מוצרים שלהן. עם התחרות הגוברת מסין ומדרום קוריאה והכלכלה היפנית המדשדשת, חברות יפניות ותיקות רבות מחפשות מקורות הכנסה חדשים שיוציאו אותן מהקיפאון.
מגמות השינוי המתרחשות בעולם התעשייה ובעולם התרבותי ביפן הוביל לכך שאם עד לפני מספר שנים כל הפיתוח הטכנולוגי התבצע בתוך החברה עצמה כיום יש תהליך של חדשנות המוביל לכך שהחברות מאתרות חידושים ממקורות חיצוניים.
במהלך ביקורם בארץ נפגשו חברי המשלחת גם עם נשיא המדינה, מנכ"ל משרד רה"מ, מנכ"ל משרד הכלכלה, המדען הראשי, נשיא המדינה לשעבר מר שמעון פרס.
בנוסף לביקור חשוב זה ישנן ארבע חברות ענק יפניות הבוחנות בראשונה הקמת מרכזי מחקר ופיתוח (מו"פ) ומרכזי פיתוח וייצור בישראל.
במשרד הכלכלה ובלשכת המסחר ישראל־ יפן משוכנעים כי אנחנו נמצאים על סף פריצת הדרך ביחסי המדינות אשר שבאה לידי ביטוי בסדרת הביקורים ההדדית. אלו הם תוצאה של ביקור ראש ממשלת יפן בישראל בינואר 2015, שבמהלכו המליץ ליפנים "לבוא לעשות עסקים בישראל" וכן בשל עבודה אינטנסיבית של משרדי הממשלה השונים.