בעבר חגגו היפנים את תחילת השנה החדשה באותו היום של תחילת השנה הסינית אך החל משנת 1873 היפנים החלו לציין את יום השנה החדשה בהתאם ללוח השנה הגרגוריאני.
יום השנה החדשה (ביפנית- shogatsu) הוא יום חשוב מאוד עבור היפנים ונהוג לחגוג אותו בתאריכים 31.12-3.01 כאשר בתי העסקים סגורים ויש חופש ממקומות העבודה ובתי הספר.
את ימי החג נוהגים בני המשפחה לחגוג ביחד בבית ולכן אין פסטיבלים או מסיבות המוניות אלא חגיגות מצומצמות בחיק המשפחה.
הרעיון המרכזי מאחורי חג תחילת השנה הוא- התחלות חדשות.
היפנים מאמינים שיש לפתוח את השנה כאשר גם הבית וגם הנפש נקיים לגמרי מהשנה הקודמת ולכן נהוג לסיים את כל המטלות והחובות מהשנה הקודמת לפני כניסת השנה החדשה.
את הבתים נוהגים היפנים לנקות, להבריק ולצחצח (כמו ניקיון פסח אצלנו) שיהיה נקי לגמרי, לאחר ניקיון היסודי של הבית נהוג לשים קישוט העשוי מבמבוק וענפי אורן על מנת שהקאמי (האלים) ידעו שבית זה נקי ומוכן לקבל את השנה החדשה.
היפנים מאמינים גם כי כל פעולה ראשונה שתתבצע בשנה החדשה כמו-החלום הראשון או הארוחה הראשונה יש לה השלכות לגבי כל השנה החדשה שמגיעה.
ליפנים יש מגוון מנהגים מסורתיים ואמונות אשר קשורים לשנה החדשה:
- חלום ראשון– היפנים מאמינים כי לחלום הראשון יש משמעות רבה ויש בחלום סימן לבאות עבור השנה החדשה. מי שבר מזל במיוחד יזכה לחלום על הר פוג'י, נץ או חציל אשר מסמלים דברים טובים במיוחד שעתידים לקרות בשנה החדשה.
- ביקור במקדש– היפנים רואים חשיבות גדולה מאוד בביקור במקדש (שינטו או בודהיסטי) ביום השנה החדשה. הם נוהגים להגיע ולשאת תפילה קצרה לקראת השנה החדשה.
בערב השנה החדשה המקדשים נפתחים לפני חצות, ובמקדשים בולטים מגיע קהל ענק של מיליון איש להתפלל. - צפייה בזריחה הראשונה– אחד הבילויים הנפוצים ביפן זה לקום מוקדם בבוקר השנה החדשה ולצפות בזריחה הראשונה של השנה החדשה.
- מאכלים מסורתיים– היפנים חוגגים את תחילת השנה החדשה עם מאכלים מסורתיים הנקראים ביחד-Osechi Ryori
זאת נחשבת הארוחה החשובה ביותר בשנה וארוחה זו מורכבת ממספר רב של מאכלים שונים אשר לכל אחד מהם משמעות שונה כמו-אהבה, בריאות, הצלחה ועוד…
בגלל מספר המרכיבים הגדול והאפשרויות השונות להכנת האוכל משפחות רבות מזמינות קופסת Osechi Ryori ארוזה ומוכנה מראש וחולקים את הקופסא ביחד.
בקופסא בד"כ יהיו רול של חביתה מתוקה, ערמונים מסוכרים, סלט גזר ודייקון (צנון לבן יפני), פולי סויה מתוקים, שרימפס מבושל ועוד…
- צלצול בפעמון- בחצות של ערב השנה החדשה נהוג במקדשים הבודהיסטים לצלצל בפעמון כ-108 פעמים על מנת לייצג את 108 החטאים של האדם. לאחר השלמת המשימה מקבל כל מבקר הזדמנות נדירה לצלצל בפעמון הקדוש ובכך לנקות את עצמו מהחטאים של השנה שעברה.
- הפרחת עפיפונים– בבוקר השנה החדשה אחד הבילויים הנפוצים הוא ללכת להפריח עפיפונים. בעבר היה נהוג להפריח עפיפונים בצורת מפלצת מאיימת וזו היתה הדרך הסמלית להיפטר מדברים רעים. כיום נוהגים להפריח גם עפיפונים רגילים.
- ניקוי הגוף- בערב השנה החדשה מתכנסת המשפחה ביחד לטקס שתיית toso.
מדובר במשקה בעל תכונות מרפא העשוי מתבלינים יפנים ובעל טעם חזק של תרופה.
את המשקה מגישים בשלוש כוסות בגדלים שונים ונהוג לשתות (או לפחות לקחת לגימה קטנה) את המשקה בסבב בין בני המשפחה מהקטן לגדול ביותר. היפנים מאמינים כי המשקה שוטף את המחלות והרעלים מהגוף ופתגם יפני ישן אומר כי אם אחד מבני המשפחה שתה עד הסוף את המשקה אף אחד מבני המשפחה לא יחלו באותה שנה, אך אם כל המשפחה שתתה אז כל הכפר לא יהיה חולה במשך כל השנה.
- צפייה בתכניות טלוויזיה- החל משנת 1959 נוהגות המשפחות ביפן לצפות בערב השנה החדשה בתוכנית טלוויזיה מיוחדת לכבוד השנה החדשה. מדובר בתוכנית בידור המועברת בשידור חי ומשך התוכנית כארבע שעות. מדובר במופע הכולל שירים, ריקודים ותחרות בין קבוצות שונות.
אחוזי הצפייה בתוכנית זו גבוהים מאוד-בסביבות 80% ונחשבת לתוכנית המצליחה ביותר ביפן. - הדלקת קטורת- לקראת השנה החדשה נהוג להדליק קטורת בבית או במקדש. האמונה היא שעשן הקטורת מטהר ומנקה וזה כמובן מתקשר לאמונה החזקה של היפנים שיש לנקות ולטהר את החטאים של השנה הקודמת ולקבל את פני השנה החדשה טהורים.
שתהיה לכולנו שנה אזרחית טובה ומקווים שנזכה לחלום על חצילים או על הר הפוג'י בליל השנה החדשה.
- התמונות בבלוג מרחבי הרשת