השינקנסן – "רכבת הקליע", על שם חרטום הקטרים הראשונים שדמה לקליע וכן על שם מהירות הנסיעה (הרכבת מגיעה למהירות של 300 קמ"ש).
לשינקנסן מערכת מסילות מהירה החוצה את הונשו (Honshu) וקיושו (Kyushu), שני האיים המרכזיים ביפן.
בחודש אוקטובר 1964 נפתח לנסיעה הקו הראשון של השינקנסן, יחד עם אולימפיאדת טוקיו. הרכבת הראשונה נסעה במהירות של 210 קמ"ש ומיד נרשמה הצלחה מסחררת, תוך פחות משלוש שנים ציינה חברת הרכבות את הנוסע ה-100 מיליון…
העובדה שיפן היא מדינה הררית אינה משפיעה על תוואי הנסיעה של הרכבת. הרכבת אינה מתפתלת סביב הרים ועמקים, אלא חוצה בקו ישר מנהרות וגשרים באזורים הרריים, היישר אל מרכזי הערים.
בכל שנות פעילותה של הרכבת היה רק מקרה אחד שבה ירדה הרכבת מהפסים וזאת בעת רעידת האדמה שאירעה באוקטובר 2004, כאשר שמונה קרונות נפלו מן המסילה ליד תחנת נגוקה (Nagaoka). אך איש מ-154 נוסעי הרכבת לא נפצע.
על מנת למזער את הסכנה לנוסעים, קיימת מערכת זיהוי מיוחדת העוצרת את הרכבת במהירות ברגע שהיא מאתרת רעידת אדמה.
בנוסף, בכל תחנת רכבת ישנם עובדים אשר תפקידם הוא לדאוג כי הנוסעים יעלו בבטחה לרכבת והדלתות תסגרנה במלואן בצורה בטוחה ושחלילה לא יסגרו על אנשים.
אחד הדברים החשובים בנסיעה בשינקנסן הוא שמירה על כללי הנימוס:
1. בתחנת הרכבת עוד בטרם העליה לרכבת יש לעמוד בתור מצורה מסודרת, במידה ויש אדם העומד בתור יש לעמוד מאחוריו ולא "לפתוח" תור נוסף. כמו כן חל איסור חמור לעבור את הקו המסמן את סוף הרציף.
2. ביפן, שיחה בטלפון נחשבת כדבר גס בכל מקום ציבורי ובמיוחד ברכבת.
ברגע שעולים לרכבת יש להעביר את הטלפון למצב "רטט".
במידה ומדובר בשיחה דחופה אפשר לצאת מהקרון ולשוחח בשקט אך ורק במעבר.
3. אין להשאיר פסולת ברכבת. את הפסולת יש למיין ולזרוק לסלי האשפה בהתאם לסוג הפסולת- בקבוקים, נייר וכו…
4. אין להסיט את המושב האישי למצב שכיבה לפני שמוודאים עם האדם שיושב מאחור שזה בסדר. במידה והאדם היושב מאחור עסוק באכילה או בעבודה, נהוג לא להסיט את המושב שחלילה לא נפריע לו.
5. במידה ונוסעים עם מטען או שקיות יש להקפיד לא להניחם במעבר כדי לא יפריע לאנשים האחרים ברכבת.
6. כאשר הרכבת מתקרבת לתחנה ישנה מערכת כריזה המודיעה על כך הכורזת את שם התחנה. יש לשים לב לכך ולהתכונן לירידה מהרכבת על מנת לא להתארגן ברגע האחרון ולהפריע לתנועת הנוסעים שרק עלו לרכבת.
ומה כן מותר לעשות?
ברכבות השינקנסן ,בניגוד לרכבות האחרות, מותר ואף רצוי לאכול.
רוב הנוסעים מצטיידים מראש באוכל ושתייה לדרך ומי שלא דאג לכך יכול לרכוש קופסאות בנטו מעוצבות טעימות מדייל העובר עם עגלת אוכל ושתייה במהלך הנסיעה.
- התמונות מרחבי הרשת