מדי שנה ב-3 בפברואר מציינים ביפן את סיומו של החורף ואת בואו של האביב בחג הסטסובון (ביפנית: 節分)- המועד לפני היום בו מתחילה עונה חדשה.
בחג זה מסלקים היפנים את המזל הרע מבתיהם ומברכים את המזל הטוב שיכנס אליהם.
במהלך החג מתקיים טקס בו ראש המשפחה או בעל הבית עומד בפתח ביתו וזורק החוצה פולי סויה חמים מבעד לדלת בעודו אומר "אוֹני ווָה סוֹטוֹ, פוּקו ווָה אוּצ'י" (鬼は外! 福は内!) – "שדים החוצה, מזל טוב פנימה", וזאת בהתאם לאמונה הבודהיסטית כי ניתן להבריח שדים על ידי פולי סויה חמים.
כמו כן נהוג לשים בפתחי הבתים ראשי דגים או קישוטים עליהם מצוירים ראשי דגים על מנת להבריח רוחות רעות.
את טקס השלכת פולי הסויה עורכים גם במקדשים בודהיסטיים ובמקדשי שינטו, שם המתפללים משליכים את פולי הסויה (חלקם עטופים בנייר זהב או כסף), על אנשים המחופשים לשדים.
נהוג לחלק במקדשים ממתקים, סוכריות ועוד מתנות קטנות ושימושיות לבית כמו תכשירי ניקיון, נייר טואלט ועוד.
בכמה מקדשים גדולים יותר, מוזמנים גם סלבריטאים מקומיים ומתאבקי סומו ואירועים אלה משודרים ברמה הארצית.
על פי האמונה, יש לאכול את פולי הסויה שהושלכו בכמות התואמת למניין שנותיו של אותו אדם וכך מובטח מזל טוב, בריאות ואריכות ימים. בחלק מהמקומות אף נהוג לאכול פול אחד נוסף לשנה הבאה.
מנהג אחר הוא אכילת סושי מסוג אהו-מאקי (Ehō-maki) – רול המורכב משבעה מרכיבים, בהם קנפיו (רצועות דלעת כבושות), ביצה, צלופח ופטריות שיטאקה.
את הרול לא נהוג לפרוס אלא לאכול שלם ובשתיקה מוחלטת ולנצל את זמן האכילה לבקש בלב משאלות.
בכל שנה יש לאכול את הרול בעמידה כאשר פונים לכיוון מסוים הנקבע עפ"י גלגל המזלות- בשנת 2018 יש לאכול את הרול לכיוון דרום-מזרח.
- התמונות מרחבי הרשת