טאיאקי- הדג היפני המפורסם

בתמונות רבות המתפרסמות ברשתות החברתיות של המטיילים ביפן אפשר לראות את המקדשים של יפן, המעבר החצייה בטוקיו, הר פוגי וגם וופל בצורת דג…
קשה לפספס את התמונה המפורסמת של יד אוחזת עוגיית דג, לפעמים ממולא בגלידה או קצפת ונראה בהחלט מעורר תיאבון.


עוגיית הדג נקראת טאיאקי) Taiyaki  דג דניס אפוי), מאפה חם העשוי מבלילה אותה מכינים בתבנית בצורה המתאימה (בדומה לוופל בלגי) ובמילוי שעועית אדומה (אזוקי).
יש סיפורים שונים הנוגעים למקורו של הטאיאקי, שאותו אוכלים היפנים כבר יותר ממאה שנה.
למה דווקא דג דניס? התיאוריה לגבי צורת הדג היא שבאותה תקופה דג הדניס היה יקר ורוב היפנים לא יכלו להרשות לעצמם לאכול אותו, ולכן עיצבו תבנית בצורת דג הדניס. כך שאם אוכלים אוכל זול, לפחות הצורה שלו תהיה בצורת אוכל יקר ומפואר.


למרות שהטאיאקי קיים כבר שנים רבות, להצלחתו הגדולה הוא זכה בעקבות מלחמת העולם השניה. המצב הכלכלי הקשה והצורך להרוויח כסף הוביל יפנים רבים להתחיל להכין טאיאקי שהכנתו יחסית פשוטה וזולה וכך יכלו להתפרנס בתקופה הקשה של אחרי המלחמה.


בשנים האחרונות החלו לצאת גרסאות שונות של טאיאקי ומלבד המילוי המסורתי של השעועית האדומה אפשר להנות מטאיאקי במילויי קצפת, שוקולד, קרמל, נוטלה, גבינה ואפילו טאיאקי מלוחים. בצורה זו תיירים הנרתעים ממרח האזוקי (שעועית אדומה) עדיין יכולים ליהנות מטאיאקי במילויים מוכרים ואהובים.

אהבתם של היפנים לטאיאקי מעסיקה אותם לפעמים בנושאים חשובים כמו: האם יש למלא גם את הזנב של הטאיאקי או שהזנב משמש אך ורק כידית לאחוז את הטאיאקי?
ובדיוק כמו אחת השאלות החשובות אצל הישראלים: איך אתה אוכל את הקרמבו? גם היפנים תוהים, האם את הטאיאקי מתחילים לאכול מהראש או מהזנב? או דווקא לפתוח אותו ולהתחיל במילויי?
טאיאקי4
את הטאיאקי אפשר למצוא כמעט בכל מקום. בפסטיבלים תמיד יהיו דוכנים המוכרים את הממתק. כמו כן יש חנויות עתיקות המתמחות אך ורק בהכנת הטאיאקי. ואפשר גם לקנות מארז מתנה כמזכרת (למרות שמומלץ לאכול אותו חם) בחנויות מזכרות, בשדה התעופה או בסופרים.
כמו מאכלים יפנים רבים גם הטאיאקי מגיע בצורות שונות בהתאם לאזור ביפן.
במחוזי נגסאקי הטאיאקי מגיע עם זנב מכופף וצורתו עגולה, ישנם אזורים בו הטאיאקי מקבל זוג כנפיים.
בעיר קאזו הטאיאקי הוא בצורת קרפיון ואילו באזור הוקיאדו הוא מגיע בצורת לוויתן.
בנוסף למגוון צורות יש גם טאיאקי המגיע בצבעים שונים כמו לבן, ירוק (אז מוסיפים לבלילה מאצ'ה) או ורוד אותו מכינים בתקופת הסאקורה (פריחת האביב).

מי שפחות מתחבר לצורת הדג אבל עדיין רוצה לטעום ממתק אפוי יכול לנסות את אימאגאוואקי (Imagawayaki) שגם הוא עשויי בלילה ונאפה בתבנית מיוחדת אך בצורה עגולה.


גם האימגאוואקי מאופיין במילויי של אזוקי, אך אפשר למצוא גם במילויי רסק תפוחים, וניל או מילויי מלוח של בשר, קארי, תפו"א ועוד.
צורתו המסורתית של האימאגאוואקי היא עגולה, וכיום אפשר למצוא את העוגיות במבחר גדול של צורות החל מכלבלבים, חתולים, פוקימון, דמויות אנימציה שונות, הלו קיטי ועוד.
גם אותם אפשר לרכוש למזכרת בחניות ולהביא הביתה כמתנה "קאוואית" (חמודה) מיפן.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s