היוזו הוא פרי ממשפחת ההדרים שהמילון היפני מגדיר אותו כסוג של אתרוג, מכיוון שנוצר מהכלאה של מנדרינה חמוצה ואתרוג.
מקור הפרי הוא מסין אך עיקר גידולו הוא ביפן, הוא הגיע ליפן דרך קוריאה לפני כ-1200 שנה. החקלאים היפנים מגדלים את היוזו לשלוש מטרות: קולינריות, מרפא ושימוש באמבטיה חמה.
כיום היוזו מזוהה בעיקר עם המטבח היפני ומשמש כחומר גלם למאכלים רבים ממטבח זה.
טעם הפרי הוא חמצמץ והקליפה שלו ארומטית ולרוב משתמשים דווקא בגרידת הקליפה לשילוב במאכלים שונים.
ביפן נחשב היוזו ל"ברווזון מכוער", מבין כל הפירות היפנים שלרוב מאוד מושכים את העין מבחינה אסתטית, היוזו לא ממש נחשב כאטרקטיבי. הקליפה שלו מלאה בגבשושיות, הפרי לא עגול בצורה מושלמת אלא מלא בפגמים קטנים ולא יפים.
אך עדיין מקומו של היוזו במטבח היפני חשוב מאוד והיפנים מנצלים את הפרי עד תומו: המיץ, בשר הפרי והקליפה – לכל אלו יש שימוש במאכלים רבים.
המיץ והקליפה של היוזו משמשים כנותני טעם במשקאות, במיוחד בקוקטיילים אלכוהוליים, ברטבים ובמרקים עליהם מטפטים טיפות ספורות מהמיץ המעניק ארומה מיוחדת למרק. אפשר גם למצוא את היוזו מככב במנות רבות ואפילו במאכלים השגרתיים כמו גלידה בטעם יוזו ושוקולד עם חתיכות מקליפת הפרי.
ביפן, יש גרסת נוי של יוזו שנקראת בשם "יוזו חנה". בגירסה זו מגדלים את היוזו בגלל פרחיו. יש גרסה מתוקה יותר של יוזו, הנקראת יוקו, אשר נמצאת רק ביפן, והיתה בסכנת הכחדה במהלך שנות השבעים והשמונים. לאחרונה נעשים מאמצים גדולים להחיות את הזן הזה בדרום יפן. עוד גרסה של יוזו, עם עור גבשושי, נקרא יוזו סישי (獅子柚子), ומשמעות השם הוא "יוזו אריה".
מחיר היוזו מאד גבוה מכמה סיבות: הקושי לגדל את הפרי גבוה ולכן קשה להשיג פירות טריים. רוב הפרי מכיל גרעינים ולכן אפשר לסחוט כשתי כפות מיץ מיחידה.
השימוש ביוזו הוא לא רק למאכלים אלא גם לתעשיית תמרוקים כמו שמפו, סבון, קרמים לגוף ועוד, בה משתמשים בקליפת היוזו כבסיס למוצרי הטיפוח.
היפנים שאוהבים לרחוץ באמבט חם באונסן ומאמינים שהוספת היוזו לאמבט החם עוזרת במניעת מחלות, ונוהגים בימיי החורף להוסיף פירות יוזו לאמבט החם. פירות יוזו שלמים הצפים במים החמים של האמבטיה, לפעמים סגורים בשקית בד, משחררים את הארומה שלהם. לעיתים משתמשים גם בפרי חתוך לשניים, המאפשר למיץ היוזו להתערבב במי האמבטיה. אמבטיית יוזו, הידועה גם בשם yuzuyu, אבל גם כ-yuzuburo, היא טיפול מומלץ למניעת הצטננות הגוף, לריכות העור, והרגעת המחשבות.
בארץ משתמשים בד"כ במיץ יוזו משומר שפחות מתאים לבישול אלא יותר להכנת רטבים קרים.
*התמונות בבלוג מרחבי הרשת