החקלאות של יפן

יפן הינה מדינה ייחודית במובנים רבים וכך גם בתחום החקלאות. למרות שהתנאים הטבעיים ביפן לא תורמים להתפתחות החקלאות, יפן נמצאת במקום הראשון בשימוש בטכנולוגיה מתקדמת בענף זה.

לתעשייה הישראלית בתחום החקלאות הזדמנויות עסקיות רבות ביפן בשל האתגרים הרבים העומדים בפני התעשייה המקומית. מתוך חשש לעתידה של החקלאות היפנית ממשלת יפן נוקטת מדיניות הממוקדת בהטמעה של  טכנולוגיות חקלאיות חדשניות להגדלת האפקטיביות והרווחיות, כמו גם טכנולוגיות שיווק וניהול- בין היתר חקלאות מדייקת וכן בשינוי מבנה האיגודים החקלאיים. שנוי  המעודד תחרות לשירותים אשר ניתנים לחקלאים.

המאפיינים העיקריים המייחדים את החקלאות של יפן:

  • יפן היא מדינת איים ממוצא וולקני ומורכבת מארבעה איים גדולים ועוד אלפי איים קטנים. רוב שיטחה של יפן הוא הררי ולכן חלקם של קרקע חקלאית והמרעה הם קטנים (12%) ומצויים באזור המישור ליד הים.
  • בשל הטופוגרפיה ההררית ישנו שימוש נרחב בשיטת חקלאות הטרסות אשר הטיפול בהן דורש עבודת כפיים רבה.
  • הגידולים החקלאים העיקרים ביפן הם: אורז, בצל ,מלפפונים, פירות הדר, אגסים ותפוחים.
  • היחידות החקלאיות הן קטנות ושייכות למשפחה אשר עובדת ומנהלת את היחידה החקלאית והשטח החקלאי עובר מדור לדור. בשנים האחרונות, הדור הצעיר אינו מעוניין להמשיך ולעבוד בענף זה ומעדיף לבחור מקצועות אחרים ולכן ממוצע הגילאים של החקלאים עולה.
  • ענף הדיג ביפן מפותח ומשגשג מאוד ושלל הדגה ביפן הוא בין הגדולים בעולם. כ-15% מהדגים בעולם מגיעים מספינות הדיג היפניות בעיקר דגי טונה ופירות ים.
  • פעילויות מסורתיות כמו יצור משי (עצי תות) וטיפוח פנינים מפותח מאד ביפן.
    ייצור המשי הינו שוק רווחי בשל איכותו הטובה של המשי היפני, יחד עם זאת גידול זה נמצא במגמת ירידה עקב הביקוש הנמוך למשי היוקרתי והשימוש הנפוץ יותר במשי הסינטטי.
    עבור גידול הפנינים הוקמו חוות גידול בחופי הים ביפן המתמחות בגידול פניני ים הנחשבות ליקרות יותר.

יפן, אשר ידועה בטכנולוגיות המתקדמות שלה לא מאכזבת גם בתחום החקלאות.
החקלאים נעזרים במיטב המכונות המשוכללות והמתקדמות לצרכי שתילה, קצירה, השקיה וריסוס ובטכנולוגיות מתקדמות למדידת לחות, טמפרטורה וכמות המים בקרקע על מנת לדעת מהו המועד הטוב ביותר לקטיף.

החקלאים היפנים מוכרים בשל פיתוחים ייחודיים כמו האבטיח המרובע שצורתו הייחודית הותאמה במיוחד להקל גם על האריזה והשינוע וגם מתוך חשיבה על ניצול המקום בצורה הנכונה במקרר הביתי.

ממשלת יפן שמה לעצמה מטרה להגדיל את שיעור האספקה העצמית של המזון מ- 20% ל- 50%. מדובר בהשקעות של מאות מיליארדי ין בשדרוג ענף החקלאות, הגדלת תפוקות והורדת מחירי התוצרת החקלאית, על מנת ליצור ביקושים ולהגדיל את צריכת התוצרת החקלאית המקומית וכן גם הגדלת יצוא התוצרת החקלאית לארצות השכנות לאי.

פועל יוצא מתכנית ממשלת יפן לביצוע מהפכה טכנולוגית בחקלאות הוא הקמת מאגד חוות חקלאיות, כניסת צעירים לענף ופתיחות לחידושים.

*התמונות בבלוג מרחבי הרשת

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s