קוף מקוק יפני (Macaca fuscata) הוא מין בסוג קופי מקוק, הקרוי גם קוף שלג.
קופי המקוק (Macaca) חיים באזורים נרחבים באסיה הדרומית, ממזרח אפגניסטן ודרום סין עד אינדונזיה והפיליפינים. כל מיני המקוק הם יצורים חברתיים מאוד, החיים בקבוצות גדולות. הם נבונים, סתגלנים, ובכל מקום שבו הם חיים הם מגלים תושייה בהשגת מזון ובשיפור תנאי החיים שלהם.
המקוק היפני פעיל ביום ומבלה את רוב זמנו ביערות. הוא חי במגוון סוגי יערות, הכוללים יערות סובטרופיים, סובאלפיניים, ממוזגים וירוקי-עד, מתחת לגובה של 1500 מטרים. מזונו כולל זרעים, שורשים, ניצנים, פירות, חסרי חוליות, גרגרי יער, עלים, ביצי ציפורים, פטריות, קליפת עץ ודגנים.
המקוק היפני הוא הקוף הגדול ביותר במשפחת קופי המקוק: אורך גופו הוא בין 79 ל-95 ס"מ, עם אורך זנב של בערך 10 ס"מ. הזכרים שוקלים 15-18, משקל הנקבות הוא בסביבות 10 ק"ג.
כל מיני המקוק ידועים כקופים קשוחים, המסוגלים לעמוד בתנאי אקלים קשים, אבל המקוק היפני שובר שיאים בתחום זה: תחום תפוצתו הגיאוגרפית הוא הצפוני ביותר מכל בני המשפחה – גבולו הצפוני בחצי האי שימוקיטה (Shimokita) שבצפון האי הונשו (Honshu), וגבולו הדרומי באי יקושימה (Yakushima).
קופי המקוק היפני חיים בחבורות. בראש כל חבורה עומד מנהיג – זכר חזק השולט בה (המכונה בעגה המקצועית "זכר אלפא"), לפעמים בעזרת שניים־שלושה סגנים, המסייעים לו בשמירת הסדר בחבורה. מתחתיהם בסולם החברתי נמצאות כמה נקבות שליטות, ואחריהן צאצאיהם, המקבלים מעמד בכיר בחבורה לא בזכות עצמם אלא בזכות היותם "בנים ובנות של": מעמדה של הנקבה בסולם החברתי הוא הקובע את מעמדה של הבת – ככל שמעמד האם גבוה יותר כך גם מעמדה של הבת. אבל מעמד הבת יהיה תמיד נמוך ממעמד האם, ומעמד הבת הצעירה גבוה מזה של אחיותיה הבוגרות. הדירוג החברתי בין הנקבות נשאר לאורך שנים.
בתחתית הסולם החברתי נמצאים זכרים חסרי מעמד, ולעתים הם חיים בשולי החבורה. כל עוד הם צעירים נהנים הזכרים מחסות האם ומהמעמד החברתי שלה. כאשר הם מתבגרים נקבע מעמדם במאבקי כוח, ולעתים קל להם יותר להתמודד בתוך קבוצה אחרת. מסיבות אלו (ואחרות) נוטים הזכרים לעזוב את החבורה ולחפש את מזלם במקומות אחרים.
יפן יושבת, על "טבעת האש" של האוקיינוס השקט, ויש בה פעילות וולקאנית אינטנסיבית, שאחד מביטוייה הוא מעיינות חמים. וכך כשפני האדמה מכוסים בשלג שלושה ־ ארבעה חודשים בשנה, לעתים בשכבה של מטר מעל פני השטח, והטמפרטורה צונחת ל־15 מעלות מתחת לאפס, מוצאים קופי המקוק היפני מפלט נהדר מהקור: הם טובלים בבריכות הגיאותרמיות בצפון יפן, הניזונות ממעיינות חמים.
פארק הקופים – ג'יגוקודאני- מציע למבקריו את החוויה הייחודית של צפייה בקופי מקוק יפנים מתרחצים במעיין חם. למרות שהפארק פתוח כל השנה, הצפייה בקופים בזמן שהם רוחצים להנאתם בבריכה היא מיוחדת בעיקר כאשר האזור מכוסה בשלג לבן. הזמן הטוב ביותר לביקור בפארק הוא בין החודשים ינואר ופברואר.
*התמונות בבלוג מרחבי הרשת