מה שלא ידעתם על אופן התחבורה האהוב ביפן ואחת הדרכים המהנות ביותר לטייל במדינה- אינטרנט אלחוטי חינם, ארוחות בנטו יפות ונוף מרהיב מהחלונות – השינקנסן של יפן אין שניה לה בכל הנוגע לטיולים בנוחות ובמהירות. רכבות אלה מהירות מאוד ויכולות לקחת אתכם לכל מקום, מקיוטו, לשעבר הבירה היפנית ועד הירושימה (360 ק"מ) או מטוקיו למדרונות הסקי של יאמאגאטה (348 ק"מ) וכל זאת לפני שתספיקו לסיים סרט אחד מסדרת "שר הטבעות".
לרכבות המהירות של יפן יש מוניטין ברחבי העולם כאחת הדרכים המהירות והיעילות ביותר להתניידות- אבל מה עוד יש לדעת על השינקנסן? להלן שבע עובדות מהנות על צורת הטיול הטובה ביותר בעולם.
1. השינקנסן הראשונה בעולם הושקה במקביל לאולימפיאדת טוקיו 1964:
רכבות השינקנסן נחשבות לאחד משיאי הטכנולוגיה היפנית המודרנית, אך הן קיימות כבר למעלה מחצי מאה. רכבת השינקסן הראשונה בעולם שוגרה בקו טוקאידו שינקנסן המחבר בין טוקיו לאוסקה ב -1 באוקטובר 1964 – ימים ספורים לפני האולימפיאדה הראשונה בטוקיו.
2. הרכבת יכולה לנסוע עד 320 קמ"ש:
רכבות השינקסן הפועלות כיום יכולות להגיע למהירות מרבית של 320 קמ"ש, אך יש גם רכבת מטען ששברה את שיא גינס למהירות מקסימלית גבוהה אף יותר. היות ושינקנסן כה חיונית לחיזוק הכלכלה הלאומית, הפיכתן למהירות עוד יותר היא תרומה מרכזית לקידום הערים הגדולות ביפן.
בשנת 2015, קבוצת מסילות הרכבת של יפן (JR) שברה את שיא המהירות העולמי ברכבת לאחר שרכבת ה- "מגאלב" מסדרת L0 שהחברה פיתחה ובדקה במהלך השנים האחרונות הגיעה למהירות של 603 קמ"ש. JR מתכננת להתקדם עם ה- "מאגלב" על ידי שילובה בתחבורה יומיומית לעתיד.
3. אמצעי התחבורה הבטוח ביותר:
נסיעות אוויריות נחשבות באופן נרחב לאמצעי התחבורה הבטוחים ביותר בשל מספר התאונות הנמוך בהשוואה לרכבות או מכוניות – אך רכבות השינקסן אינן דומות לקטרים של פעם. ב -57 השנים שחלפו מאז השקת הרכבת הראשונה בעולם, ביפן היו אפס מקרי מוות הנגרמים עקב ירידה או התנגשות של שינקנסן.
4. כל כך דייקנית שזמן העיכוב הממוצע הוא פחות מדקה:
כולם יודעים שחברות הרכבות ביפן מתגאות בדייקנות, אז מובן שכשהשינקנסן יוצאת מהרציף 24 שניות מוקדם מהמתוכנן זה יעלה לכותרות לאומיות. אבל אפילו במקרים הנדירים שבהם הן אינן מופיעות בזמן, לא סביר שתבחינו בעיכוב. על פי הדוח השנתי לשנת 2020 שפרסמה רכבת יפן, זמן העיכוב הממוצע של הטוקאידו שינקנסן בשנת 2019 היה 12 שניות בלבד.
5. מאפיינים בטוחים לרעידות אדמה:
אחת הסיבות הגדולות לעיכוב או השעיה זמנית היא רעידת אדמה שמדי פעם עלולה לשבש את מקורות הכוח שמזינים את הרכבות. הודות לסוללת ליתיום-יון חדשה שפותחה בשנת 2019, הרכבות מסוגלות כעת לפעול על מקור כוח עצמאי שיאפשר לרכבת לנוע לאט ובהתמדה לעבר מנהרה בטוחה.
6. הידידותית ביותר לסביבה:
דואגים לטביעת הרגל הפחמנית שלכם? למרות שרכבות אלה אולי עדיין לא נוסעות במהירות כמו מטוסים, הן צורכות רק 12.5 אחוזים מהאנרגיה שדורשים ממטוסים ומייצרות כ -92 אחוזים פחות פליטת פחמן לכל מושב, כשחברת JR מחפשת לשפר עוד יותר את האחוזים הללו.
לפרספקטיבה: דגם N700S בו משתמשת JR Central בשנת 2020 יכול לנסוע במהירות של 285 ק"מ לשעה לעומת 270 ק"מ לשעה בדגם 1992. עם זאת, מודל 2020 צורך רק 72 אחוזים מהאנרגיה שדגם 1992 נדרש להפעלה.
7. יפן עדיין קובעת את אמות המידה לרכבות מהירות למרות התחרות מרחבי העולם:
כאשר השינקנסן הראשונה של יפן נסעה מטוקיו לאוסקה בשנת 1964 במהירות של 204 קמ"ש, זו הייתה הרכבת המהירה ביותר בעולם. כעת צצו רכבות מהירות במקומות שונים בעולם, שרתמו טכנולוגיה מהירה לדחוף ל"עתיד מהיר יותר".
בסין, רכבות מהירות יכולות לפעול במהירות המרבית של 350 קמ"ש. בינתיים בארצות הברית, אילון מאסק מחפש לפתח מערכת להובלת משא שתאפשר לנסוע במהירות של 1,127 ק"מ לשעה. ובכל זאת, יפן לא מתכננת לתת לאף אחד אחר לקחת את הזרקור לאופן התחבורה הטוב ביותר. עם כוונות להעלות את המהירות המרבית של רכבות המהירות ברחבי יפן, כמו גם להשלים את המגלב עד שנת 2045, חברות רכבת אחרות יצטרכו לעבוד שעות נוספות כדי להגיע לשיאים היפניים.
*התמונות בבלוג מרחבי הרשת