
ה-3 במרץ הוא יום מיוחד לילדות ביפן כשהן חוגגות את הינמטצורי, הידוע גם בשם פסטיבל הבובות. זהו יום להתפלל לבריאותה ואושרה של הנערה הצעירה.
יש יום מיוחד לכולם ביפן – זקנים, צעירים, פועלים, קיסרים, בנים, וכן, בנות. מתקיים מדי שנה ב-3 במרץ, Hinamatsuri (פסטיבל בובות) הוא חג מסורתי המשלב צבעים ורודים ובובות מלכותיות.
אתם עלולים אפילו להיות המומים מהגוונים הבלתי מוגבלים של ורוד בעונה זו, המוצגים בבתים, בקניונים ובקונביני (חנויות נוחות). ההופעה הפתאומית של בובות נוי בכל מקום עשויה גם לעורר כמה שאלות.
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על Hinamatsuri.
מה זה Hinamatsuri?
מבחינה היסטורית, Hinamatsuri היה חג בתקופת הייאן שחגג את עונת פריחת האפרסק של לוח השנה הירחי. לפיכך, החג ידוע גם בשם Momo no sekku (פסטיבל אפרסק).
מקורו של Momo no sekku בסין אך זכה לחיקוי על ידי החצר הקיסרית של יפן. בסופו של דבר, הוא התפשט בין כל השכבות והפך לפסטיבל שנתי. כדי להתפלל לבריאותם ובטיחותם של הילדים, בובות נייר הוצפו במורד נהר בתרגול המכונה nagashi-bina (בובה צפה). ברגע שיפן אימצה את הלוח הגרגוריאני, האירוע כבר לא עלה בקנה אחד עם עונת פריחת האפרסק, אבל אפרסקים (והצבע ורוד) הם עדיין סמלים לחג.
נשות החצר היו נותנות לעתים קרובות לנסיכות כמתנה בובות נייר מעוטרות כמו בני המשפחה הקיסרית עבור הינה אסובי (משחק בובות). בתקופת אדו, בתו של הקיסר גו-מיזונו נודעה להציג את הבובות שלה על מעמד עם בובות הקיסר והקיסרית למעלה, המייצגות את ההיררכיה המלכותית בפועל. בובות הפכו נפוצות יותר ביפן והפכו משוכללות יותר בעיצובן. עד מהרה, אנשים החלו לחקות את הטאצ'יבינה (בובות עומדות) של הנסיכה.
לאחר שהנסיכה יורשה את אביה, היא הפכה לקיסרית האחרונה של יפן, הקיסרית מישו, והחג נודע באופן רשמי בשם הינמטצורי – מסורת שנמשכת עד היום.

מעבר למגדל הבובות
הינאדן הוא דוכן הינמטצורי והינקאזארי הוא סט שלם של בובות. להינאקזארי יש שבע קומות ו-15 בובות: הדאירי-בינה (הקיסר והקיסרית), סנין קנג'ו (שלוש מטפלות), גונין באיאשי (חמישה נגני חצר), זוישין (שני שרי חצר) וג'יצ'ו (שלוש דיילות בבית המשפט).
למרות שבובות יכולות להיות פשוטות – אפילו עשויות מנייר – הן נהיות די יקרות. סט שלם יכול לעלות למעלה ממיליון ין (כ-9,300 דולר ארה"ב), כך שתוכלו לראות מדוע משפחות מסוימות פשוט מתמקדות בקיסר ובקיסרית, הידועים גם בתור טונו (לורד) והיה (הנסיכה). משפחות רבות, במיוחד דורות מבוגרים, יעבירו בובות כנורי ירושה. חשוב שלבנות יהיה הקיסר והקיסרית לפני ההינמטצורי הראשון שלהן.
בימים שלפני ה-3 במרץ, האם והבנות ייצאו לדרך בהינאדאן. שום דבר לא מונע מאבא ואח לעזור, אבל באופן מסורתי, החג שלהם הוא 5 במאי, יום הילדים (שפעם היה ידוע בתור יום הבנים).
המשפחה הקיסרית הייתה סמל לתקווה ושגשוג לפשוטי העם. לפיכך, הבובות מייצגות אותו הדבר עבור ילדיהן וחשוב להתייחס אליהם היטב. אחרת, אתם מזמינים מזל רע לביתכם. על ידי הצגת בובות פעם בשנה, ההורים מתפללים לחיים ארוכים ובריאים של בנותיהם.

מסורות הינאמאצורי
ההינאדאן חייב להישאר ער לכמה ימים לאחר הטקס מכיוון שדחייתו מיד נחשבת למזל רע. יש אנשים המאמינים שצריך לאחסן את הבובות עד סוף 3 במרץ. אם לא, בתכם עלולה להיות מקוללת עם נישואים מאוחרים. מתחתנת בשנות ה-30? הו האימה!
ביום ההינמטצורי, משפחות מתאספות ונהנות ממאכלים מסורתיים כמו צ'ירשי-זושי (סושי-אורז בציפוי דג נא ושאר מרכיבי מזל), מרק צדפה, הינה-אררה (פריכיות אורז צבעוניות) והישימוצ'י (מולטי בצורת יהלום). -עוגת אורז צבעונית) תוך כדי שתיית שירוזקה (סאקה לבן).
מספר מקדשים ועיירות עדיין מתרגלים ריחוף בובה, כמו פארק סומידה ליד גשר אזומבשי בטוקיו ומקדש אוושימה בוואקאיאמה. אתם יכולים גם למצוא תצוגות בובות משוכללות כמו ה-hinadan המסיבי במקדש טומיסאקי בצ'יבה.
וכמובן, אתם לא יכולים לשכוח את פריחת האפרסק.

*התמונות בבלוג מרחבי הרשת